Z​​AVRŠILI JSME DRUHÉ ČTVRTLETÍ 2013

25.06.2013 14:14

​Naše členka Věra Krejčí se zúčastnila poznávacího zájezdu do Holandska, odkud si kromě zážitků přivezla i spoustu fotografií. Požádali jsme ji, zda by se s námi o  své zážitky podělila​​. ​Stalo se. V polovině května nám tak na schůzce provedla o této zemi přednášku. Po technické stránce nám již tradičně vypomáhal člen KK při OÚ Tomáš Ostřanský. Přednáška se líbila. Byla to tedy premiérová akce z vlastních zdrojů. Na další květnovou schůzku jsme si pozvali pana Hlavinku z Fotoklubu Litovel. Promítl nám dva dokumenty o přírodních živlech, které postihly Litovel. S úžasem tak přítomní sledovali povodeň z roku 1997  a tornádo z roku 2004. V rámci spolupráce se zdejší ZŠ, pětice našich členů - Beza, Krejčí, Polcar, Zabloudil, Doležal - uskutečnila akci "kontejner". Dětmi zdejší školy nashromážděný starý papír naložili do přistaveného velkoobjemového kontejneru. Ke Dni dětí jsme uspořádali pro žáky zdejší školy ve školní tělocvičně sportovní dopoledne a v polovině června turnaj ve stolním tenise. Obě akce sponzorovala firma Morávek a Král, Červenka.

V pátek 31. května jsme byli na zájezdě ve Zlatých Horách. Navštívili jsme zlatorudné mlýny, hornické muzeum a poutní kostel. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavých věcí. Oběd v penzionu U Modrého zvonku byl výborný a cenově dostupný. Přestože jsme ráno vyjížděli za deště, naše obavy, že se výlet nevydaří, se naštěstí nevyplnily. Sotva jsme opustili hanáckou rovinu a dostali se za kopce, svítilo nám sluníčko po celý zbytek dne. Při zpáteční cestě jsme se ještě zastavili v Karlově Studánce.

Na první červnovou schůzku mezi nás opět po čase zavítal ing. Gottfried. Na pořadu dne byly diapozitivy se slovním doprovodem na téma - Cholina a blízké okolí, záběry z dnešního Ruska a Island. Jeho přednášky se již tradičně těší velké oblibě, o čemž svědčí i podstatně větší počet posluchačů.

Sobota 22. června. U příležitosti pátého výročí  založení klubu jsme v Sokolské zahradě uspořádali sportovně-společenské odpoledne. Počasí nám přálo a tak v první fázi proběhly seniorské sportovní soutěže, kterých se aktivně zúčastnili i naši hosté - dva týmy ze Skrbeně, po jednom pak z Velkého Týnce, Těšetic a Křelova. Náš klub reprezentovala tři pětičlenná družstva. Soutěžní disciplíny byly voleny tak, aby je mohli absolvovat senioři ve věku 60 - 100 let. Nebylo podstatné vítězit, ale bavit se. Přesto jsme však zaznamenali  zodpovědné výkony a maximální soustředění všech soutěžících. Na kvalitu rozhodování našich neúplatných rozhodčích (Naďa Plachá a Věra Krejčí) osobně dohlížela vrchní komisařka, jinak starostka obce Pavla Bezová, která pak i dekorovala vítěze, nastupující po červeném koberci na stupně vítězů. A potom už následovala volná zábava. K tanci nám hrála skupina Pohoda Uničov. Díky spolupráci s vedením obce, Kulturní komisí při OÚ, Sokolem, Svazarmem a Základní školou, aktivitě členů výboru klubu, ale i mnohých řadových členů se nám akce vcelku vydařila. Naše poděkování patří všem zainteresovaným, včetně Pivovaru Litovel, který nám výrazně pomohl vybavením a sponzorským darem.

V pátek 28. června jsme na Dvoraně uzavřeli úspěšné druhé čtvrtletí. Po krátké informaci z výboru klubu, následovalo blahopřání oslavencům, předání kytiček a dárkových balíčků našim členům - M. Vybíralovi a J. Zabloudilovi - k jejich významným životním jubileím. Potom dostal slovo náš host- Petr Linduška z Litovle, který krásnou hanáčtinou vlastně moderoval téměř celý průběh schůzky. Střídal se tak s M.Vybíralem, který nám se svými zpěváky vyhrával k tanci a poslechu. V závěru se pak při krásných jihomoravských melodiích, harmonice a vínečku mohutně zpívalo. Proběhla tombola. Zákusky, chlebíčky, káva, dobré pití - to už tradičně patří k čtvrtletním schůzkám. Nezapomněli jsme ani na nedávno zesnulou naši kamarádku Olgu Veverkovou. Tři členové se odebrali na místní hřbitov, kde na její hrob položili kytičku a zavzpomínali.

Teď nás čekají prázdniny, ale i  ty nebudou bez činnosti. Čeká nás setkání na myslivecké chatě, zájezd na přehlídku seniorských tanečních skupin do Velkého Týnce a účast na seniorské olympiádě ve Skrbeni​. Po prázdninách se sejdeme opět 12. září na OÚ.

 

                                                                                                                                                          Naďa Plachá a Josef Doležal


 

 

www.obeccholina.cz/fotogalerie/sportovne-spolecenske-odpoledne-seniorklubu-cholina-22-6-2013/


TOPlist