Počítačový rychlokurz pro seniory

27.02.2011 19:25

 

Počítačový rychlokurz pro seniory

07.04.2009 - Rychlokurz práce s internetem

na počítači klikneme levým tlačítkem myši na okénko označující Internet. 
Na obrazovce se nám zobrazí některý z internetových vyhledavačů. Nejvíce informací můžeme nalézt na www.google.cz  (v češtině) nebo www.google.com , www.altavista.com , www.live.com ,www.yahoo.com , www.msn.com , (v angličtině) v České republice pak nawww.seznam.cz - je nejrozšířenější, www.centrum.cz , www.atlas.cz ,www.jyxo.cz , www.morfeo.centrum.cz

Pro ilustraci jsme do horního vyhledávacího pole zadali kliknutím levého tlačítka myši do pole https://www.google.cz/ (viz. obrázek) a zmáčkli klávesu Enter(tím jsme zvolili vyhledavač Google, stejným postupem můžete hledat v Českém Seznamu - zadáte https://www.seznam.cz/ a dalších. V Google je větší množství informací, v Seznamu naleznete některé specifické odkazy hledané pouze v Čechách.

Zadali jsme internetový prohlížeč - v našem případě https://www.google.cz/. Nyní můžeme hledat libovolné informace, které nás zajímají zadáním co možná nejjednoduššího výrazu do vyhledávacího pole - pro ilustraci jsme zadali slovo „zprávy" (viz.obrázek). Hledané slovo opět potvrdíme klávesou Enter, nebo zmáčkneme levým tlačítkem myši pole pod vyhledávacím polem - vyhledat Google.

google1

Zobrazí se nám velké množství odkazů na Vámi zadané heslo a Vám již zbývá pouze číst požadované informace. Odkazy otevřete kliknutím levého tlačítka myši. Kolečkem myši si můžete dle potřeby posunovat stránku nahoru a dolů, v dolní části pak přecházet na další stránky kliknutím na šipku Další za čísly stánek (viz.obrázek).

google2

Důležité informace si můžete kopírovat a tisknout.

Tisk: vámi vybraný text (i obrázky) si označíte kliknutím levým tlačítkem myši před začátek prvního slova - tlačítko myši stále držíme a takto si „zamodříme" celý text (i obrázky), který chceme vytisknout. Když jsme na konci textu, levé tlačítko myši pouze pustíme. Vybraný text máme označený modře. Nyní zmáčkneme pravé tlačítko myši, kde pak opět levým tlačítkem myši vybereme tiska na něj klikneme. Zobrazí se nám panel tisku, kde tisk opět levým tlačítkem myši potvrdíme na zobrazeném tlačítku - OK nebo Tisk - v našem případě Tisk (viz.obrázek).

google3


Kopírování

Stejným postupem kopírujeme soubory. Označíme si přidržením levého tlačítka myši požadovaný text (kliknu před začátek, pustím tlačítko na konci). Zmáčkneme pravé tlačítko myši, kliknu levým tlačítkem na Kopírovat a text zkopírujeme například do textového souboru Word opětovným kliknutím pravého tlačítka myši na nový list Wordu a vybrání Vložit levým tlačítkem myši. 

Word - textový dokument - využití pc jako psacího stroje

V pc by měl být nainstalován textový dokument „Word" - kdy pak můžete počítač využívat jako chytrý psací stroj - chyb se nebojte, můžete je libovolně opravovat tlačítky Backspace (krok zpět) nebo Delete, které naleznete na klávesnici. Velká písmena píšeme zmáčknutím klávesy Shift a libovolného písmene, stejně vybíráme symboly na klávesách v horní části. Odstavec potvrdíme klávesouEnter, po jejím zmáčnutí nám kurzor odskočí vždy na nový řádek.

Pokud ikonu Wordu nemáte v pc na ploše (otevře se pouhým kliknutím levého tlačítka myši  a můžeme začít psát), pak se zobrazí po zmáčknutí tlačítka Start,Všechny programy a vybráním Word dle obrázku:

google4

Uložení napsaného souboru

Hotový text si můžeme uložit pro další použití. Pro naši potřebu ji jej uložíme na plochu počítače, kde jej budete mít na očích (lze je ukládat i do souborů, které si vytvoříte na ploše - na ploše počítače, která se Vám zobrazí při spuštění kliknete pravým tlačítkem myši, najedete na Nový a levým tlačítkem kliknete na Složka, tím se Vám zobrazí na ploše jako „Nová složka"-text je označen modře, tzn.,že jej můžete libovolně přejmenovat - např. Osobní - kliknete levým tl.myši kdekoliv na ploše, složku máte vytvořenou a můžete do ní ukládat Vaše soubory).

My však uložíme napsaný text pouze na plochu a to tak, že po dopsání dokumentu klikneme levým tlačítkem myši na Soubor (vlevo nahoře, pak naUložit jako, zobrazí se nám nabídka uložit do, vybereme Plocha, levým tlačítkem myši klikneme na Uložit. Tím máme dokument uložen na ploše, můžeme jej kdykoliv znovu otevřít kliknutím levým tlačítkem myši a pokračovat ve psaní, nebo provádět úpravy.

 
Krátká rekapitulace

Levé tl.myši             s tímto tlačítkem děláme téměř vše

Pravé tl.myši            pro vkládání a kopírování označeného textu

Enter                         potvrzení, odskok na nový řádek v textu

Back space               mazání krokem zpět

Delete                      mazání krokem vpřed a označeného textu

Shift                           přepnutí na velká písmena, symboly na klávesnici                                     ¨   v horní části kláves („!?:_).

Alt+v                         @ v mailové korespondenci

 

 

 


TOPlist